Ik heb al een goede architect. Heb ik dan nog een interieurarchitect nodig?

Bouwen en renoveren doe je nooit alleen. Voor het beste resultaat doe je een beroep op vakmensen. Een architect is een van de mensen aan wie men het eerst denkt bij een totaalproject. Maar het is slim ook al van bij het begin van het project een interieurarchitect aan te spreken. De meerwaarde van een interieurspecialist is groter dan je misschien denkt.

Ik heb al een goede architect. Heb ik dan nog een interieurarchitect nodig?

Wat is het verschil tussen een architect en een interieurarchitect? Een architect focust zich op de structuur van een gebouw en adviseert je over de constructie en indeling ervan. Architectuur draait om het design van de volledige structuur van een pand en dat omvat zowel de binnen- als de buitenruimte. Een architect is inderdaad ook opgeleid in interieur design, maar niet zo grondig als iemand die zich alleen op interieurontwerp richt. Architectuur en binnenhuisarchitectuur zijn twee disciplines die niet zonder elkaar kunnen.

Wat is een interieurarchitect?
 

Een interieurarchitect – zoals de naam het zelf zegt – richt zich op het interieur, de binnenkant dus. Interieurarchitectuur is de samentrekking van ‘interieur design’ en ‘architectuur’. Het is een creatieve conceptuele persoon. Een interieurarchitect ontwerpt het interieur van je woning maar doet nog veel meer. De interieurarchitect helpt je bij de materiaalkeuzes voor bijvoorbeeld de vloeren of het sanitair en denkt ook conceptueel mee. Het is de designer van de ‘look’ van het interieur en de verschillende kamers in een gebouw. Bovendien is een interieurarchitect ook een meerwaarde om je (ver)bouwdossier samen te stellen. De interieurarchitect is namelijk ook betrokken bij het inplannen en de coördinatie van alle werkzaamheden.

Wil je er zeker van zijn dat niet alleen alles tot in de puntjes afgewerkt wordt maar dat ook je inrichting volledig klopt? Dan is het goed om ook een specialist in binnenhuisinrichting in te schakelen. Of, nog beter, om in zee te gaan met een interieurarchitect die ook interieurstylist is. Dat is het geval bij Maison Interieur. Anne-Marie Hubau is zowel interieurarchitect als interieurstylist. Dat wil zeggen dat je bij haar ook terechtkunt voor bijvoorbeeld de raamdecoratie, de passende keuze van het behang, kwaliteitsmeubelen… Je hoeft die zaken niet allemaal zelf te doen of uit te zoeken. Maison Interieur kan een hele all-in one begeleiding voorzien van a tot en met z. Ideaal als je volledig ontzorgd wil worden en in je volledige woning uitgebalanceerde interieurs wil.  

Meer dan zomaar wat kussentjes neerleggen

Voor veel mensen is de inrichting en aankleding van hun woning iets overweldigends of complex. In een interieurtijdschrift of in een tv-reeks kan een huis inrichten bedrieglijk eenvoudig lijken. Maar de concrete toepassing van al die algemene tips op jouw woning valt in de praktijk soms zwaar tegen. Een interieurarchitect is veel meer dan een kleurenconsulent of een kussen opschudder, hoewel dat wel zaken zijn waarvoor je bij hen terechtkunt.

Bekwame interieurarchitecten en interieurstylisten helpen je om de juiste beslissingen te nemen bij een inrichting of renovatie en besparen je zo tijd en geld. Zeker als je kiest voor een binnenhuisprofessional met verschillende jaren ervaring. Het komt een vlot proces alleen maar tegen goede. Natuurlijk kunt je het ook proberen zelf te bedenken maar met een ervaren professional gaat het sneller. Dat komt onder andere omdat een interieurarchitect van alle markten thuis is. Hij of zij heeft goede contacten met bijvoorbeeld meubelfabrikanten, productontwerpers, textielleveranciers, knappe vakmensen, maatwerkspecialisten…
Door een Interieurarchitect in te schakelen heb je meteen ook toegang tot een heel netwerk van mensen die er met hun producten en diensten voor zorgen dat je binnenkort echt in het huis van je dromen woont of werkt.

Wanneer een binnenhuisarchitect inschakelen?

Een architect zorgt voor de interne indeling van een gebouw maar een goede Interieurarchitect kan deze verbeteren en zelfs voorstellen doen om zo de kwaliteit en het praktische gemak voor de bewoners te verbeteren. Daarom is het een goed idee om een interieurarchitect mee aan tafel te laten zitten bij de bespreking van de plannen. Ja, je schakelt hem of haar best zo vroeg mogelijk in.

Een interieurarchitect is vaak een probleemoplosser die creatief en praktisch meedenkt bij het ontwerp en bouwproces. Stel dat je een dressing wilt. De architect zal die dressing opnemen in het (ver)bouwplan. Maar volstaat de binnenruimte wel? Een dressing moet minimum 60cm hebben wil je er vlot al je jassen op kapstokken in opbergen. En is er gedacht aan voldoende ruimte om in je dressing comfortabel aan te kleden of te passen? 

Ander voorbeeld: is er gedacht aan voldoende versteviging in het plafond of in de muren voor je raamdecoratie? Is er voldoende plaats om de stijlvolle gordijnen volledig tot hun recht te laten komen? Wordt de ruimte onder de trap een ingemaakte kast, een vestiaire of een technische ruimte? Over deze esthetische en praktische zaken denkt een interieurarchitect mee. Jouw interieurarchitect kijkt met een ander paar ogen naar het plan van je architect en komt met onverwachte ideeën. Het uitgangspunt daarbij is ervoor zorgen dat je niet alleen fantastische ruimtes hebt maar dat ze ook functioneel zijn ingericht. Door een interieurarchitect in te schakelen in het proces van plannen, bouwen, renoveren en uitwerken pak je jouw project meteen op een goede manier aan. En dat is jouw garantie voor het beste resultaat.

Heb je bouw- of renovatieplannen? Of ben je toe aan een nieuwe indeling in je woning? Download dan hier de gratis checklist voor een geslaagde renovatie of restyling. Neem dan contact op met Maison Interieur voor interieurarchitectuur en interieurstyling op maat. 

Over Anne-Marie Hubau

Ik realiseer unieke all-in one concepten op vlak van interieurrenovatie en styling van bijzondere landhuizen, herenhuizen, voorname villaprojecten en sfeervolle residenties. Mijn opdrachtgevers – vaak ambitieuze mensen met een drukke carrière – schakelen mij in omdat ze volledig ontzorgd willen worden. Door met mij samen te werken besparen ze tijd en geld en ervaren ze ultiem woonplezier met een tijdloze en smaakvolle inrichting.

"Worry less, enjoy more ... the process"