Hoeveel kost dat nu, de hulp van een interieurspecialist?

Een veelgestelde vraag is: “Hoeveel budget moet ik voorzien voor binnenhuisinrichting?” Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden. In dit blogartikel ontdek je welke die factoren zijn en krijg je enkele algemene prijsaanwijzingen.

Hoeveel kost dat nu, de hulp van een interieurspecialist?

Investeren in je interieur en in een omgeving waar het aangenaam is om te wonen of te werken loont. Het zorgt voor meerwaarde. Je voelt je beter en comfortabeler en dat heeft een impact op veel andere gebieden van je leven en werk. Na tussenkomst van een interieurarchitect of een interieurstylist heeft je interieur of zelfs je volledige woning een upgrade gekregen. Vandaar dat zoveel mensen die hun pand willen verkopen een interieurprofessional inschakelen omdat ze weten dat hun eigendom daardoor in waarde stijgt en ze er een hogere verkoopprijs voor krijgen.

Percentage

Veel interieurarchitecten en interieurstylisten werken met een vergoedingsmodel dat gebaseerd is op een percentage van de totaalprijs van de werken en/of de aangebrachte veranderingen. Ook Maison Interieur werkt op basis van een percentage. Reken als vergoeding voor de hulp van een interieurprofessional op 12,5 tot 20% van de prijs van de interieurwerken.
Anderzijds is het goed om in het achterhoofd te houden dat de hulp inschakelen van een binnenhuisspecialist je ook geld bespaart want doordat je duidelijkheid hebt over de stijl, weet wat past en wat niet, wat een meerwaarde is en wat niet voor uw ruimte of woning. Dure miskopen zijn dus verleden tijd.

"Worry less, enjoy more ... the process"

Ken je doel

Maar hoeveel budget moet je dan voorzien voor de binnenhuisinrichting of voor een restyling? 
De eerste stap naar een woning die past bij je is bepalen welke ruimtes worden aangepakt. Het is logisch dat je een groter budget moet voorzien om een volledige woning te restylen of een totaalinrichting dan wanneer je maar één ruimte een nieuwe stijl, aankleding of functie wil geven. Soms kan je al een volledige andere stijl en gevoel krijgen door bijvoorbeeld een keuken te laten herschilderen of door te kiezen voor nieuwe gordijnen of een andere vorm van raamdecoratie in de woonkamer. Ook de juiste meubelen kunnen een kamer of ruimte een heel andere uitstraling en meerwaarde geven.
Alles begint dus met weten wat je wil bereiken. Vandaar dat een verkennend gesprek en een eerste interieuradvies zo belangrijk zijn. Bovendien hoef je niet alles in één keer uit te voeren. Je kunt de inrichting van je huis gefaseerd aanpakken. Zeker als je met Maison Interieur in zee gaat.

De basis

Eens je weet welke ruimte of ruimtes u wil aanpakken is het ook belangrijk om te weten of u wil vertrekken van wat er al is – bijvoorbeeld een andere indeling van de kamer rond een bepaald meubelstuk of een kunstwerk waaraan je gehecht bent – dan wel of je kiest voor een volledige aanpak ‘from scratch’. En ook bij een totaalproject of bij een volledige renovatie zijn er nog veel variaties mogelijk. Moeten er bijvoorbeeld nieuwe vloeren komen? Is er vloerisolatie nodig waardoor er grotere uitbraakwerken nodig zijn? Of volstaat het om te focussen op bijvoorbeeld schilderwerk, nieuwe raamdecoratie en decoratieve aankleding zoals vazen of lampen? En indien nieuw meubilair volstaat, dan zijn er nog opties. De keuze van de materialen speelt uiteraard ook een rol. Kies je voor meubilair uit een huidige meubelcollectie of verkies je artisanaal en handgemaakt meubilair op maat dat perfect past bij een massieve eiken parketvloer voor extra cachet bijvoorbeeld? Beide zijn totaal niet te vergelijken en hebben een ander prijskaartje.
 

Je hoeft het niet alleen te doen

Heel veel vragen dus waarbij een interieurprofessional je graag bij helpt. Iedere interieurarchitect of interieurstylist heeft een eigen aanpak en insteek. Vraag ernaar. Het maakt voor je budget bijvoorbeeld een verschil of je kiest voor een interieurarchitect die werkt met een groot team dan wel of je kiest voor een interieurarchitect die alleen werkt of zich voor gespecialiseerde opdrachten laat bijstaan door zelfstandigen. Krijg je een tot in de puntjes uitgewerkte 3D-rendering en visualisatie of volstaat voor uw project een grondplan en een conceptueel plan in 2D? Krijg je instructies om je nieuwe meubilair, decoratie en verlichting bij elkaar te shoppen of voorziet je interieurspecialist een persoonlijke shopdag met jou zodat je zeker weet dat alles tot in de kleinste details klopt?

Informeer je goed over wat je krijgt en mag verwachten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Je hoeft niet alles ineens te doen

Het klopt dat je een budget moet voorzien om de professionele hulp van een interieurarchitect of een interieurstylist in te schakelen. Maar weet dat je ook gefaseerd aan de slag kunt gaan met een binnenhuisprofessional. Je kunt ervoor kiezen om de ene ruimte na de andere aan te pakken en af te werken, naargelang de omstandigheden en je budget het toelaten. Veel interieurspecialisten zijn het gewoon om op die manier te werken. Dus wil je graag een beroep doen een binnenhuisspecialist maar wil of kun je niet je volledige woning of pand in één keer aanpakken, maar bijvoorbeeld alleen de woonkamer of de dressing, weet dan dat dat mogelijk is.

Tip: Download zeker de gratis checklist om te weten waarop je moet letten bij een renovatie of een restyling van je interieur.​​​​​​​

Neem contact op

Maison Interieur staat zowel open voor kleinere interieuropdrachten (zoals interieuradvies op maat, schilderwerken uitvoeren of zorgen voor passende meubels), als voor grote omvattende totaalprojecten. Neem contact op om vrijblijvend je interieurproject te overlopen zodat je weet waaraan je je mag verwachten.

Over Anne-Marie Hubau

Ik realiseer unieke all-in one concepten op vlak van interieurrenovatie en styling van bijzondere landhuizen, herenhuizen, voorname villaprojecten en sfeervolle residenties. Mijn opdrachtgevers – vaak ambitieuze mensen met een drukke carrière – schakelen mij in omdat ze volledig ontzorgd willen worden. Door met mij samen te werken besparen ze tijd en geld en ervaren ze ultiem woonplezier met een tijdloze en smaakvolle inrichting.

"Worry less, enjoy more ... the process"